maandag 30 september 2013

Te weinig sushi bij Wok Oriental in Heerenveen



Het ene wokrestaurant is het andere niet, dat is een feit. Wie hoge verwachtingen heeft van een bepaald restaurant doet er goed aan zich even in te lezen. Zo wordt mijn honger naar goede en gevarieerde sushi in Wok het Oriental restaurant in Heerenveen niet bepaald gestild. Er liggen een paar varianten, maar veel is dat niet. Ik ben dan ook enigszins teleurgesteld door dat aanbod. Verder is het een keurig restaurant met een trendy inrichting. Overal in de bakken ingrediƫnten waarmee je zelf met je bord naar de teppanyakki kunt lopen waarna een kok het voor je bereidt op de plaat of in de wokpan. Zoals overal even een sausje uitzoeken en klaar is kees. Jammer alleen dat er bij de sauzen niet staat wat voor smaak het is. Alleen de pepertjes geven aan of een saus erg pittig is of niet. Ik vraag of saus nummer 5 bij mijn vis en groenten kan en de kok knikt goedkeurend. De combinatie vond ik niet heel erg bijzonder.

De slibtong die ik een ronde later haal is erg klein. Bovendien zou wat peper en zout niet hebben misstaan. Ik wilde de prut van knoflook en boter er niet op, maar dat betekent nog niet dat het helemaal smakeloos moet. Na lang zoeken vind ik een peper-, en zoutvaatje, want die staan ook niet op de tafel. Wel bijzonder dat ze hier ook kangeroevlees serveren. Ik heb het niet geprobeerd maar het zijn mooie stukken vlees. Ook de biefstuk ziet er goed uit en is volgens mijn disgenoot een lust voor de mond.

De bediening is overigens alleraardigst. Ook de toetjes zijn erg goed. Heel veel echt vers fruit en zelfs een Chinese bes die erg goed voor je maag is, laat de serveerster weten. We eten hem met smaak op. Wie liever ijs heeft en bergen slagroom kan zichzelf bedienen. Maar er staan ook potten met snoep waar je onbeperkt van kunt eten. Niet echt een hele gezonde insteek. De zure matten en spekjes worden met borden vol opgeschept. Want het is zelfbediening. Overal. Dat zelf bedienen geldt overigens ook voor het inschenken van drankjes. De all-inclusive prijs betekent niet alleen zelf alles halen en laten bereiden, maar ook zelf fris, koffie en thee inschenken. Bier en wijn worden wel gebracht. Die zitten overigens ook in de prijs inbegrepen.

Wie door de week bij Oriental aan de Kerkstraat 26 in Heerenveen eet moet 24,50 euro betalen. Op vrijdag, zaterdag en zondag is dat bedrag twee euro hoger namelijk 26,50. Voor kinderen geldt een heel bijzondere rekenwijze. Hun leeftijd wordt met een factor vermenigvuldigd.

Voor 20 euro onbeperkt sushi en Japanse grillgerechten bij Kinoko in Winterswijk

Op de rekening staat gewoon "onbeperkt eten". Voor twee personen in totaal 40 euro, dus 20 euro per persoon. De rekening is bovendien met de hand geschreven. Door een aardig meisje dat voortdurend vraagt of alles lekker is. En dat is het. In de keuken werken twee koks die voortdurend in het zweet. Ze wokken en grillen de heerlijkste producten. Bovendien staat in het zicht een sushimaker de heerlijkste sushi te draaien. Met zalm, met tonijn, vegetarische varianten en zelfs crispy gerechten. De gegrilde gamba's en de gebakken tong zijn overheerlijk. Ook de ossenhaas en de varkenshaas met een simpele saus van wat kruiden zijn zeer goed bereid. De gerechten kunnen allemaal los worden besteld, maar mensen mogen dus ook voor een bedrag van 20 uur zoveel eten als ze willen. De zeewiersalade is een combinatie van zeewier met aangemaakte sla. Erg smakelijk en gezond. Ook zijn er nog varianten met onder andere krab, garnalen, sashimi en sojabonen.

Veel mensen zien het restaurant blijkbaar ook niet als een sushi restaurant, maar als een soort veredelde chinees. Zij bestellen gegrilde kipfilet of ossenhaas met gebakken rijst en raken de sushi niet aan. Dat mag ook allemaal. Tevens op de kaart miso soep. Maar ook zalm, lamskoteletten, mosselen en inktvis. En dat allemaal voor die 20 euro. En onbeperkt. Nu hoeft dat voor mij meestal niet zo, maar ik zie mensen om me heen enorm schransen. Je vraagt je af of het allemaal uit kan. Zoveel eet je thuis toch ook niet!


De inrichting van de horecagelegenheid aan de Spoorstraat 60 in Winterswijk is niet trendy of opmerkelijk. Eerst zat er een Chinees restaurant in het pand en dat is nog steeds goed te zien. Ook geen massaliteit zoals in grote wokrestaurants. Maar gewoon gezellig en intiem met goed eten. En een alleraardigste bediening. Afhalen kan ook.