zondag 30 november 2014

Sumo Groningen, lunchmenu met niet echt verse tonijn


Sumo Groningen, lunchmenu met niet echt verse tonijn. Zo zou ik ons lunch daar zo'n beetje omschrijven.

Mijn Afrikaanse man en ik gingen een dagje Groningen doen. Omdat we van alles moesten uitzoeken en omdat we handel aan het drijven waren. We vonden iets dat we wilden kopen, maar we probeerden ook wat van de prijs af te krijgen. Toen dat niet lukte, besloten we dan maar wat te gaan eten. We waren al de hele ochtend op pad, hadden de auto geparkeerd ergens buiten de stad en lustten eigenlijk wel een hapje.

Rijst en sushi
Maar mijn vriendje vindt heel veel dingen niet lekker. In eigen land is hij gewend om veel rijst te eten, dus ik dacht laten we ergens naartoe gaan waar we rijst kunnen eten. We hadden natuurlijk naar de Chinees kunnen gaan, maar die zag ik niet direct. Het werd uiteindelijk Sumo Groningen. Bekend om zijn sushi en andere Japanse gerechten. Ik dacht dat dit wel een succes zou zijn, maar helaas manlief bleek er achteraf niet echt van te kunnen genieten. De dingen die hij bovendien wilde eten, mochten we niet bestellen. Die hoorden bij het diner. Lijkt me een kleine moeite om dat allemaal in hetzelfde pakketje te gieten, maar blijkbaar werkt dat dus niet zo. En dat maakte de ervaring er niet beter op.

Concept van Sumo
Bij Sumo kun je gang na gang eten. Dat vul je in op een papiertje en je kunt per keer 5 verschillende dingen kiezen. Wat je betaalt hangt af van het moment en de dag waarop je eet. Wat ik ook al wat vreemd vind. Het restaurant ziet er mooi uit overigens. Maar de kwaliteit, ik weet het niet.

Spicy tuna was vooral oude tuna
Ik houd erg van sushi, dus ik ging voor de spicy tuna (pittige tonijn), maar toen viel het me al op dat de tonijn niet kakelvers was. En dat is wel nodig voor een fijne en goede sushi. Er volgden nog een paar andere soorten, maar zo vers als ik de sushi elders eet, was hij niet.


Kip en gebakken zalm
Dan maar aan de kippenvleugels, gebakken zalm en de gebakken rijst. Ik hoopte dat die laatste vooral in de smaak zou vallen, maar bij de eerste hap zag ik het al aan het gezicht: Nee, nee zei hij (Net in het Nederlands geleerd’. De smaak stond hem niet aan, ook de gebakken aardappelen konden hem niet echt bekoren. Ik heb de gebakken rijst ook even geproefd, maar vond hem niet slecht. Ook niet heel bijzonder, maar wel oke. Vriendlief vond het allemaal maar niets, dus voor hem hoeft het nooit meer. Echt onder de indruk was ik ook niet en het was die 42 euro, waarvan 18,50 euro per menu dan ook niet helemaal waard.

Tao Leeuwarden
Bij Tao in Leeuwarden eten we ook geregeld en daar zijn de gerechten een stuk verfijnder. Ook daar word je aan tafel bediend, maar het is er wel vers en lekker. De foto van de sushi is dan ook bij hen genomen.

vrijdag 28 november 2014

Curryworst bij restaurant De Eerste Aanleg in Lemmer

Curryworst bij restaurant De Eerste Aanleg in Lemmer, aan het terras.

Wat is er nu leuker om pal aan het water wat te drinken of iets te eten! Niets eigenlijk. Bij De Eerste Aanleg in Lemmer kan dat. Je zit aan het water waar steevast boten aanmeren, mensen afstappen die een leuke dag hebben en waar je zicht hebt op allerlei boten die aan het varen zijn. Ook meert er tijdens het skutsjesilen onze favoriete rondvaartboot aan.


Lekker aan het terras

Maar nu was het een gewone doordeweekse dag. Een vriend kwam helpen een technisch klusje op te knappen, we hadden veel bij te praten en dus besloten we met dat mooie weer lekker daar aan het water te gaan zitten. Er waren meer mensen op het idee gekomen, overal werd gekeuveld op het terras dat deels op het water ligt en deels op het 'droge'. De sfeer is er ontspannen en relaxt, het eten goed. En we hadden honger. Meestal wil ik allerlei gezonds, maar deze keer kon ik niet zo goed kiezen. Er was te veel. Vis, altijd goed. Salade ook altijd goed. Na lang wikken en wegen nam ik echter een club sandwich kip. Voor 7,50 euro. Ik ben altijd gek op zo´n enorm broodjes vol beleg, maar de ene of de andere club sandwich, dat maakt nog wel verschil. Maar ik moet zeggen, deze was meer dan uitstekend. Er zat een dressing over de kip en de groente die alles aan elkaar bond. Ik kan de smaak nog steeds niet terughalen, maar wat was deze dressing heerlijk. Bovendien natuurlijk erg maagvullend. Heerlijk met een kop thee en met uitzicht over kabbelende golven en hier en daar een stinkende dieselmotor.



Plate met curryworst
Mijn disgenoot koos iets wat ik nog niet eens had gespot: een plate met curryworst. Ik dacht dat ze die alleen in Duitsland serveerden, maar blijkbaar zat ik daar fout mee. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat het gerecht wel op de kaart stond omdat er veel Duitse gasten in het etablissement komen, maar zeker weten doe ik dat niet. De plate was in ieder geval een cholesterolbom. Zo´n vette curryworst (althans in mijn beleving, maar misschien valt dat wel mee), lekkere dikke patat en romige mayo. Mijn vriend genoot zichtbaar. De curryworst was volgens hem meer dan heerlijk. En gelukkig worden van eten, maakt dat je je prettig voelt. En dat is dan weer goed voor het ontspannen van je aderen. En zo´n heel bord vol genot voor maar 8,50 euro, het is een koopje. Hij voelde zich daarna helemaal senang en prettig, ik had heerlijk gegeten en lekker ontspannen over het water getuurd. Het leven is goed zo.


Spaar geld met EuroClix

zaterdag 15 november 2014

Sneller dan het licht lunch bij Strandrestaurant Nederzandt in Noordwijk



Sneller dan het licht stond onze lunch bij Strandrestaurant Nederzandt in Noordwijk op tafel. Dat was opmerkelijk. Misschien was het ook niet zo'n moeilijke lunch, maar toch. We hadden uren gereden om in Noordwijkerhout te komen, omdat de wegen overal tien keer waren afgesloten, hadden toen allerlei zaken bekeken en toen kwam de honger.



Strandrestaurant Nederzandt in Noordwijk

In het park waar we moesten zijn, dirigeerden ze ons naar dit restaurant cq strandtent. Niet echt op het strand overigens, maar niet minder gezellig. Overal al kerstbomen, buiten allemaal heerlijke loungebanken, het vuur dat knapperde om mensen warm te houden. En wie dat niet genoeg vond, kon ook nog een deken krijgen. Binnen een veelvoud aan veelkleurige stoelen en een gezellig interieur. We vonden het er top.



Snelle bediening

De bediening was er ook vrij snel. Eerst maar even wat drinken en dan bedenken wat we wilden eten. Zo aan de kust leek een broodje garnaal toch wel de maaltijd die hoort. Vers uit zee stond er ook nog eens bij dus wie wil dat nu niet. Nog voordat onze woorden koud waren, stonden de broodjes al op de tafel. Prachtig grof bruin brood met rijkelijk veel garnalen, een cocktail saus en rucola.

Heerlijke garnalen

De zilte zee was net niet te horen, maar anders. Ook bijzonder dat er hier gewoon een lekker glas melk op het menu stond. En dat bleek ook nog eens een halve koe te zijn. De koffie was verder ook erg goed (ook wel eens anders geweest). En de bediening zeer aardig en voorkomend. Er werd een gezellig praatje gemaakt, er werd gevraagd waar we vandaan kwamen. Toen we weggingen, werd ons een goede thuisreis gewenst.

Wandelen

Het zijn die kleine dingen. Maar het mooie was misschien nog wel dat we daarna ook nog een leuke strandwandeling konden maken. Zo over de duin was het heerlijk uitwaaien tegen een prachtige herfstzon. Het jasje kon gewoon open. En de rekening: ja die was niet heel laag. 38,50 euro. De broodjes waren meer dan 10 euro. Maar dan heb je ook wat.