woensdag 7 mei 2014

Tapas bij Cook & Ny in Sneek: kakelvers

Goede ontvangst

We besloten voor de Friese restaurantweek een bezoekje te brengen aan Tapas en Loungerestaurant Cook & Ny in Sneek. Naam leuk gevonden want als je het snel uitspreekt wordt het koek en ei. Nou, dat is het daar ook zeker. Per website gereserveerd. Keurig een berichtje terug dat het prima was. Op het afgesproken tijdstip werden we heel vriendelijk ontvangen bij de bar. Wat ik altijd heerlijk vind is dat ze dan ook nog weten waar je voor komt. “U heeft het restaurantweekmenu,” zei de zeer aardige serveerster toen we ons melden bij de bar. Kijk, dan is de eerste slag al gewonnen. We kregen onze tafel (ik op een heerlijk bank, H. op een goede stoel tegenover me). En voordat we het wisten stond er al een glas bubbels voor ons. Hoorde ook bij het restaurantmenu. Dat maakt een mens blij. Vervolgens werd ons gevraagd of er zaken zijn die we echt niet lusten, aangezien het menu een compilatie was van alles wat het restaurant serveert. Ook altijd prettig, want de overheersende kazen zijn aan mij niet besteed. Na dit ‘voorstelrondje’ kwam al snel de eerste gang. Het was het begin van een maaltijd van maar liefst 5 gangen en we konden bij het brood nog niet bevroeden wat er allemaal zou komen.



Brood met lekkers

We startten met verschillende soorten brood. Lekker brood, niet de meuk die je wel eens krijgt en waarvan je dan denkt ‘kan dit nu niet anders’. Getoast brood met olie of boter, grof bruin brood, wit brood. Met aioli, salsa van zongedroogde tomaatjes, pesto van olijven en olijven. Met pit zei de vriendelijke ober er weer bij. Zodat je je tanden er niet op stukbijt.

Soep

Gang twee bestond uit soep. Pastinaaksoep met knapperige bacon. Pastinaak is door zijn zoete smaak iets voor liefhebbers vind ik altijd. Aangezien ik niet had gezegd dat ik eigenlijk niet van pastinaak houd (ik had er ook niet aan gedacht) was dit gerecht voor mij geen verwennerij. Overigens is het wel erg gezond. Zeker voor mensen met diabetes omdat het de suikerwaarden reguleert.



De voorgerechten: kraakvers

Tussen de bedrijven door werd ons voortdurend gevraagd of we nog even pauze wilden of dat we door konden naar de volgende ronde. In dit stadium dachten we nog wel redelijk wat aan te kunnen. Dus gang drie stond ook snel voor ons. Een plateau met werkelijk de heerlijkste gerechten en een lust voor het oog. De tartaar van zalm smolt in je mond. De salade van zuurkool met sinaasappel en gerookte eendeham was niet alleen bijzonder, maar ook een weldaad in je mond. De serranoham met mascarpone crème (ja dat lust ik wel) heerlijk. Ook was er nog Tunnbrod met gebakken spinazie, paddestoelen en creme fraiche. En een koude tortilla met groene asperges en rode ui.

Alles kraakvers en niets uit een potje. Wat maakt dat toch altijd een verschil. Persoonlijk vond ik deze gang denk ik het lekkerst. En om eerlijk te zijn: aan mijn maag te voelen had ik toen ook wel al kunnen stoppen. Toen we dat aangaven en vroegen of er nog veel kwam, was het antwoord heel eerlijk JA. Daarom lieten we nog maar een bubbeltje aanrukken (goede cava) en werd er een pauze ingelast. Ook dat kon gewoon. In die tijd konden we eens lekker om ons heen kijken. Mooi restaurant. Met open haard. Enigszins industrieel ingericht, maar niet koud of kil. Lekker warm. Verzorgde toiletten ook. Er zaten gasten van diverse pluimage. Sommigen hadden net als ons een heel menu waarbij ze verrast werden. Anderen bestelden al dat lekkers van de kaart. De keuze is in dat geval erg ruim. Wie het tapasfestival besteld krijgt iets wat op ons menu leek. De buren naast ons bestelden overigens allemaal leuke gerechten van de kaart en ook dat deed onze monden toch nog wateren (ondanks dat we al zoveel gegeten hadden).



De hoofdgerechten

Toen de hoofdgerechten werden we geserveerd konden we het bijna niet geloven. Ook dat moesten we nog zien te verorberen. Weer een hele plate vol. Saté van vis, saté van kip, gegrilde groene asperges met Parmezaan en oude balsamico en natuurlijk patatas brava’s met aioli. Vooral de saté van vis was een openbaring. Fijn gekruid en precies goed bereid. Net als de andere gerechten overigens, maar saté van vis wordt niet vaak geserveerd.

Nagerechten Of we daarna nog een toetje wilden. Zat ook nog opgesloten in het restaurantweekmenu (en wie het Tapasfestival bestelt kan dat er ook bij nemen). Ik twijfelde. Ik ben niet zo van het zoet en ik was meer dan senang. Maar H. is dol op toetjes. Dus toe dan maar. Wat toen voor ons verscheen verdient de kunstprijs. Weer vijf (!) glaasjes met de allerheerlijkste gerechten. Crème brulee, roomijs met warm fruit (heerlijk dat koude met dat warme), parfait van Fryske dumkes (wat een smaaksensatie), mousse van pure chocolade (echt puur) en een koffie Pannacotta (heel anders dan de reguliere Pannacotta en voor liefhebbers van koffie echt heel lekker).



Afrekenen

We rolden daarna wel naar huis. Maar het was de moeite zeker waard. Normaal gesproken betaal je voor al dat lekkers inclusief de 5 nagerechten 35 euro per persoon (28,75 zonder de toetjes). Omdat het restaurantweek was hoefden wij per persoon maar 28,75 euro af te reken inclusief dat grand dessert na en een glaasje bubbels. Beslist een aanrader.

Dinnersite responsive, provincie = Friesland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten